Menu Close

De cello

Cello leren spelen

De cello wordt bespeeld door met de linkerhand een kussentje tegen de snaren te drukken terwijl je je rechterarm onder het instrument plaatst. Met zijn vier snaren produceert de cello geluid wanneer de strijkstok in de juiste positie tegen de snaren wordt gehouden.

Een cello wordt gemaakt van verschillende materialen, afhankelijk van het beoogde doel. Een instrument van massief hout wordt gemaakt van hout met darm en hout met weinig reflecterende glinsteringen in de ogen. Een instrument met metalen structuur, een machinaal vervaardigde cello genoemd, is gemaakt van metaal met darm en hout met weinig of geen metaal. Als je binnenin een massief metalen machinaal vervaardigde cello kijkt, zie je kleine gaatjes die in het massief metalen frame zijn uitgesneden. Deze worden klankgaten genoemd.

Een cello die machinaal is gemaakt, heeft meestal drie dingen in het klankgat:

1. Een gat om een draad of microfoon in te plaatsen.

2. Een trekker die het gewicht van de andere twee elementen van de cello bij elkaar houdt.

Hierdoor kan de trekker in of uit worden bewogen, in combinatie of tijdelijk tegen één snaar worden gedrukt om die bepaalde snaar tijdelijk te dempen.

Het is belangrijk om de linkerkant van de cello daar te houden waar hij het grootste deel van de tijd kan worden gezien. Dat wil zeggen, het is het beste om de onderrand van de cello tegen de kop te houden. Onthoud dat de sleutel tot een goede klank balans is en als je te veel naar één kant laat hellen, zal de cello onnatuurlijk klinken.

Speelstijl en muzieksoorten

Akoestische cello’s verschillen van elektrische cello’s. Akoestische cello’s hebben een hol lichaam en produceren geluid wanneer een snaar of een reeks snaren tegen de buitenste rand ervan wordt gehouden. Gewoonlijk worden ze gebruikt voor solo of klassieke muziek, maar ze worden ook gebruikt in andere muziekgenres, waaronder et cetera.

Elektrische cello’s hebben meestal een massieve body en produceren een consistentere, zij het minder betrouwbare, toon. Ze zijn ideaal voor rock, jazz en blues. Ze zijn luider dan akoestische en bedoeld voor luidere optredens. Ze kunnen variëren van staal snaren nikkel, goud en zelfs platina vergulde gitaren. Ze zijn elektroakoestisch, wat betekent dat ze kunnen worden bespeeld met een versterker en gewone spreekstem.

Ze zijn ideaal voor artiesten die zich veel verplaatsen of met anderen moeten reizen, omdat ze gemakkelijk in het voertuig kunnen worden verplaatst en gemakkelijk kunnen worden afgesteld. Maar ze kunnen ook omvangrijk en groot zijn, wat frustrerend kan zijn voor wie per vliegtuig of over lange afstanden moet reizen.

Muziek

Samen met gitaren en violen kunnen cello’s worden beschouwd als een van de meest romantische van alle snaarinstrumenten. Het brengt gevoelens van romantiek bij hen die het bespelen en is romantisch om naar te kijken. Het zingen, componeren en bespelen van de cello wordt als iets moeilijker beschouwd dan andere snaarinstrumenten, maar dat neemt niet weg dat het een prachtig instrument is. Het spelen van de cello en luisteren naar muziek gemaakt door de cello wordt romantischer gevonden dan andere soorten muziek, zoals mensen het zouden willen ervaren.

Het spelen van en luisteren naar muziek gemaakt door de cello wordt iets moeilijker gevonden dan andere soorten muziek. Het ambachtelijke, kleinere formaat maakt het gemakkelijker te hanteren, maar het kan nog steeds moeilijk zijn voor mensen om te wennen aan het hanteren van een ambachtelijk instrument op de manier die hij of zij zou willen. Toch is het een verbazingwekkend instrument, dat door velen wordt gekoesterd en zeer romantisch is.

Lees meer:
Celloles
Circus Utrecht

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.