Menu Close

Hoe maak je een professionele audio mix

Professionele audio apparatuur

In Pro audio, is geluid enorm. Over vele kamers, en tot enkele honderden mensen. En zodra die bronnen gecomprimeerd zijn, worden natuurlijk nagalm en effecten (galm, vertraging en compressie) toegevoegd. Dit is wat professionele audio zo goed doet klinken. (Ook belangrijk is de consistentie van de mix, en natuurlijk de naadloze integratie van alle verschillende onderdelen).

Hoe luisteren A&R-vertegenwoordigers dan naar de vele tracks via verschillende microfoons en beslissen ze welke aandacht (en geld) nodig heeft en welke niet? Ze luisteren over de hele linie, op zoek naar hoog contrast en gebrek aan definitie in alle audio tracks. (Eigenlijk doen ze gewoon een beetje te hard hun best. Ze realiseren zich niet dat alle echte muziek enigszins betekenisloze frequenties bevat die weinig of niets toevoegen aan de uiteindelijke mix).

Dus dan, een grote mix (15+ tracks) wordt opgenomen. De master voor verpakking, distributie, kwaliteitscontrole, en master pop moet worden gedaan. De tracks worden opnieuw opgenomen, en een groot aantal test tracks worden gemaakt en geverifieerd op geluidskwaliteit. Op dit punt worden de overtollige tracks geconsolideerd om de productie te bevorderen, die nu vaak een groot aantal test mixen omvat.

Zodra de Master klaar is, wat op verschillende manieren kan gebeuren, afhankelijk van de bron, worden de sporen achter elkaar gezet, en is er geen audio meer links of rechts. Dit is ook het moment waarop editors of producers niet-percussie-instrumenten toevoegen, zoals elektrische bas, orgel, piano, synthesizer. In plaats van elk spoor handmatig te programmeren, kan in sommige programma’s een ‘segment editor’ worden aangemaakt. Dit zal vergelijkbaar zijn met een digitaal audio werkstation, waardoor de lay-out van de tracks en het opslaan in specifieke samplers mogelijk wordt.

Een CDR met de Master wordt dan gemaakt, en een “pakking master” wordt er overheen gelegd. Hier kunnen vaak meerdere Cd’s worden gecombineerd om met succes een “Complete Disc” te maken.

Een ‘master pop’ wordt dan gemaakt van de master, en een ‘thema’ wordt geschreven dat de algemene toon van de muziek zet. Dit kan worden gebruikt om logo’s voor de band te maken (en merchandise voor je fans) of voor je opnamepakketten.

Het krijgen van geweldige Kitten

Als je van kitten houdt, en je kunt je een fysieke CD met foto’s voorstellen, dan heeft je project een professionele video nodig en worden de bijbehorende foto’s er overheen gelegd. Wees er zeker van dat het kitten past bij uw stijl.

Een grafisch ontwerper zal een in het oog springende hoes voor je maken. Zorg er alleen voor dat het bij je muziek past, en dat het niet te gek of obscuur is.

Lees meer:
Geluidsinstallatie professioneel
Professionele audio reparatie

Leave a Reply

Your email address will not be published.